26 Haziran 2013 Çarşamba

Makro Fotoğraflar

Yakın Plan Büyüleyici Fotoğrafları Nasıl Çekersiniz
Eğer siz de hayatın anlamının küçük detaylarda saklı olduğunu düşünenlerdenseniz, o halde anlatıcağım stil tam size göre. Adı makro fotoğrafçılık.
Makro veya yakınlaştırıcı (close-up) objetif adı verilen objektif ile yapılıyor. Nesneyi normalden daha yakın mesafeden odaklamanızı sağlıyor.
Macro aşı fotoğrafçıların en popüler nesneleri arasında çiçekler, yaprakların üstünde uğur böcekleri, arılar ve doğada hergün meydana gelen ancak bizim dikkat bile etmediğimiz diğer unsurlar yer alıyor. Macro fotoğrafın cazip kılan şeylerden biride çıplak gözle göremediğimiz detayları göstermesidir.
Alan Derinliğini Maksimuma Çıkarın
Macro objektiflerde en keskin sonuçları tatlı noktalarda (sweet stop) alırsınız ve makro çekimde bu keskinliği yakalamak zordur. En iyi netliği elde etmek için makro çekimde nesnenin tam karşısına gelecek şekilde yerleştirin ve alan derinliği yaratın. Örn. Çiçeğin üstünde arıyı çekiyorsanız, çiçeği tam karşısından açılamanız gerekir.
Auto-Focus Özelliğini Neden Kapatmalısınız?
Makro çekimin en zor kısımlardan birinin, nesneleri net ve odakta çekmek olduğunu artık biliyorsunuz ve en sinir bozucu metotlardan birini öğrenmek üzeresiniz nesnenin en yakınında otomatik oda kullanmak. Sinir katsayınızı düşermek için verebileceğim tek ipucu, fotoğraf makinenizin objetifteki otomatik odaklama (Auto-Focus) özelliğini kapamak ve manuel odaklama özelliğini açmak olucaktır. Otomatik odaklamada objetif odak noktası arıcak ve objetifinizin vırlama sesini duyucaksınız. Manuel odaklama ile bu sorundan kurtulun.
Deklansöre Dokunmayın !
Eğerki fotoğraf makinanızı trıp üzerine yerleştirdiyseniz. Deklansöre bastınızda ufak titremeler fotoğrafta bir miktar netlik kabedebilir.Tetikleyici kullanmanızı tavsiye ediyorum yada makinanızın zamanlıyıcısını kullanabilirsiniz.
En Uygun F Ayarı Hangisidir ?
Makro fotoğraflarda en çok kullanılan F ayarı f/22 makro objetiflerin alan derinliği küçük olduğu için derinliği olabildiğince genişletmelisiniz ve bunu ancak diyafram ayarı (f-stop) f/22 gibi bir değerde iken yapabilirsiniz. Aslında f/16, hatta f/11 bile kullanabilirsiniz. fakat nesneyi maksimum odakta tutabilmek için f/22 kullanabilirsiniz.Rakam yükseldikte fotoğrafın daha büyük bir kısmı oda içerisinde kalacaktır.
Neden Kapalı Mekanda Makro Çekim Yapmak İstersiniz ?
Makro çekimleri çoğu aslında iç mekanda çekilir. İçeride çekim yapmanın en büyük avantajlardan biride rüzgar olmamasıdır. İlk başta önemsiz birşey gibi gözüküyor ama diş çekim yaptığınızda vizorden baktığınızda anlicaksınız hafifte olsa rüzgar belli olucaktır buda netlik kaybı olucaktır. İçeride çekimin bir diğer avantajıda ışığı kontrol edebilirsiniz.

0 yorum :

Yorum Gönder