23 Haziran 2013 Pazar

HDR Fotoğraf Nasıl Çekilir?

Bir fotoğrafta karanlık yüzey ile aydınlık yüzey arasındaki farkı o fotoğrafın Dinamik Kademesini belirler. SLR ve DSLR makinaların algılayabileceği ışık şiddeti belirli sınırlar içindedir ve bu değerdeki fotoğraflar LDR (Low Dynamic Range) olarak adlandırılır.

HDR Fotoğraf Nasıl Çekilir?

HDR fotoğraflarda mutlaka hareketsiz nesneler olmalıdır. HDR 3 veya daha fazla karenin özel bir programla birleştirilmesi sonucu oluşturulmaktadır.Tek kareden de RAW olmak şartıyla HDR yapılabilir. Standard olan 3 kare ile HDR yapmaktır. 3 kare -2 , 0 , +2 pozlama değerine göre alınır. Işığın şiddetine ve karanlık yüzeylerin algılanabilmesine göre birer stop ? veya + pozlama ilaveleriyle çekim devam ettirilir. HDR fotoğraf çekiminde şu hususlara dikkat edilmelidir.

1) Tripod kurulur ve makina üzerine sabitlenir
2) Kablo deklanşör veya kumanda hazır hale getirilir
3) Ortamın ışığına göre enstantane ve duruma göre diyafram ayarı yapılır. ( Diyafram her ayrıntıyı net almak istersek rakamsal olarak yüksek değere alınır, belirli bir noktayı net diğerlerini flu yapmak için ise rakamsal olarak düşük bir değer alınır.)
4) Otomatik netleme yapılır ve makina Manuel netlemeye alınır. ( Manuel netleme yapmayan makinalar ototomatik ayarı kullanmaya devam etsin.)
5) HDR nin baş derdi noise olduğu için ISO mümkün olan endüşük değere alınır.( ISO 100 gibi)
6) Bracket kontol olan makinalarda -2 , 0 , +2 pozlama yapacak şekilde 3?lü Bracket?e alınır ve 3 kare çekim peşpeşe gerçekleştirilir.
7) Bracketsiz çekimde enstantane el ile ayarlanır. İlk kare 0 (sıfır) pozlamada, diğer iki kare -2 ve +2 poz değerinde çekilir.

-2 Stop


0 Stop



+2 Stop


3 Fotoğrafın HDR hali

Sefa SARGIN 
              

0 yorum :

Yorum Gönder