26 Haziran 2013 Çarşamba

“Geldi, aldı, götürdü. Oynadı, oynadı getirdi”


Çoğunluğunu üniversite öğrencisi gönüllülerin oluşturduğu, Oyuncak Kütüphanesi minik konuklarını ağırlamaya devam ediyor. Oyuncak Kütüphanesi; dar gelirli ailelerin çocuklarına oyun ve oyuncaklarla tanışma imkânı sunuyor. Avrupa Birliği tarafından hibe edilen projeye aileler ve çocuklar büyük ilgi gösteriyor.

Sefa SARGIN

Ankara’da “Geldi, aldı, götürdü. Oynadı, oynadı getirdi” sloganı ile kurulan Oyuncak Kütüphanesi aileler ve çocuklar tarafından büyük ilgi görüyor. Projesini Anıl Erkara’nın tasarladığı Oyuncak Kütüphanesi Avrupa Birliği tarafından desteklenen bir proje niteliği taşıyor. Bu proje için Avrupa Birliği tam 6 bin Euro hibe etti. Bu parayı kira, kırtasiye malzemeleri, temizlik malzemeleri, masa ve sandalye gibi ihtiyaçlar için kullandıklarını ifade eden proje koordinatörü Anıl Erkara, “Üç yıldır Sağlık Bakanlığında çalışıyorum. Yine Sağlık Bakanlığında çalışan eğitim şube müdürü Kader Kaya İngiltere’de ki Oyuncak Kütüphanesini gezmiş. Tabi bu uygulamalar Türkiye de yok. Kendisi daha sonra Türkiye’de Oyuncak Kütüphanesi kurma fikrini bana iletti. Ben de projesini hazırladım ve Avrupa Birliği Gençlik Programına sunduk. Projemiz  Gençlik Projesi kapsamında hibe aldı. AB Bakanlığının ilgili birimi Türk Ulusal Ajansı projemizi destekledi.” Dedi.
Projeyi tasarlarken hiçbir derneğe veya kamu kuruluşuna bağlı olmadıklarını vurgulayan Erkara, “Biz bir gençlik grubu olarak bu projeyi sunduk. İnsanlar şaşırıyor tabi bir gençlik grubu nasıl olur da AB hibesi alır, böyle bir proje ortaya çıkarır. Ben anlattığım zaman hangi örgüte üyesiniz, kim destekliyor, başınızda kim var diye soruyorlar. İnandırıyoruz kendimize ve güvenlerini kazanıyoruz.” dedi.

“İki kişi çalışıyorsa iki kişi okuyor”

Kütüphanede bulunan gönüllülerin çoğunu öğrencilerin oluşturduğunu dile getiren Erkara, “Kütüphane de çalışan kişiler öğrencilerden oluşuyor. Böyle olunca bu öğrencilerin sınav dönemleri oluyor. Bu durum özellikle kütüphanenin kuruluş aşamasında sorun oldu. BU insanları koordine etmek gerçekten zor bir iş. Yani iki kişi çalışıyorsa iki kişi okuyor” diyerek  gönüllü takım arkadaşlarına ihtiyaçlarının olduğunu dile getirdi.

“Oyuncaklar bağış yolu ile geliyor”

Hedef kitlesi 0-13 yaş arası çocuklar ve dar gelirli aileler olan oyuncak kütüphanesi, üyelik sistemi ile çalışıyor. Üye olmak isteyen aileler her altı ay için beş TL üyelik ücreti ödeyerek kütüphanenin imkanlarından yararlanabiliyor. Her çocuk veya aile kütüphaneden tek seferde dört oyuncak alabiliyor. Her oyuncak için bir TL depozito alınıyor oyuncak geri geldiğinde ise bu para geri veriliyor. Çocuğun oyuncağı sahiplenmesinin veya kırmasının kesinlikle sorun olmadığını vurgulayan Erkara, “Buradaki oyuncaklar zaten bağış yolu ile geliyor. Böyle olunca da bir yerde amacımıza ulaşmış oluyoruz. Getirip değiştiren çocuklar da oluyor, sahiplenen de. Biz tabi değiştirmesini, küçük yaşta kütüphane kültürüne alışmasını istiyoruz.” dedi.
Çocukların ve ailelerin bu projeden çok memnun olduğunu söyleyen Erkara, ”Çocuklar buraya geldiklerinde fazla seçenek olduğu için oyuncak seçmekte gerçekten zorlanıyorlar. Bize güvenip gözü gibi baktığı oyuncakları bırakanlar, emanet edenler var.” dedi. Erkara,  “Çok eski oyuncak arabalarını, mızıkalarını, flütlerini bırakan insanlar var. Mesela 1950 yılında yapılan bir oyuncak araba ve Türkiye’ye gelen ilk flüt gibi oyuncaklar bunlar. Bu oyuncakları burada yapacağımız bir antika müzesinde sergilemek istiyoruz. Manevi değeri fazla olduğu için bu oyuncaklara gözümüz gibi bakmamız gerekiyor” dedi.
Oyuncak Kütüphanesinde aileler çocuğunun yanında durmak zorunda. Buraya geldiklerinde okul öncesi öğretmenliği ve çocuk gelişimi okuyan üniversite öğrencileri, çocuklara ufak animasyonlar, çeşitli aktiviteler yapıyor.
Çok büyük sorunlar olduğu zaman İngiltere de öğretmenlik yapan Meltem Mahmutovic’e danıştıklarını söyleyen Erkara, “Kendisi öğretmen sık sık İngiltere de ki oyuncak kütüphanelerine gidip geliyor.”  dedi. 

Bağlantı noktaları ve gezici Oyuncak Kütüphanesi


Hedef kitlesi dar gelirli aileler ve çocuklar olan Oyuncak Kütüphanesi Kızılay’da bulunuyor. Kimi ailelerin veya çocukların daha önce hiç kızılaya gelmediğine dikkat çeken Erkara, “Ulus’u geçmeyen çocuklar ve aileler var. Bizim onlara da ulaşmamız lazım. O yüzden biz çeşitli semtlerde bağlantı noktaları oluşturuyoruz. Bu noktalarda bizim broşürlerimiz ve afişlerimiz var. Aileler bizi buradan duyacaklar. Bağlantı noktalarının sayısını arttırmak için Çankaya Belediyesi ve Altındağ belediyesi ile görüşüyoruz. Kızılaya gelemeyen ailelere ulaşmamız lazım. Şu anda dört bağlantı noktamız var. “dedi. Erbakar, gezici oyuncak kütüphanesi projemiz var. Bu proje ile diğer bize ulaşma imkanı bulunmayan kişilere ulaşma amacındayız.

0 yorum :

Yorum Gönder