TEMEL FOTOĞRAFÇILIK
Öğrenmeniz gereken bazı temel bilgi ve ayarları şöyle sıralayabiliriz:
1.Güç kaynağı : Makineniz ne tip pil kullanmaktadır,pil göstergesi nasıl okunuyor,piller nasıl değiştiriliyor ya da şarj ediliyor.
2.Fotoğraf boyutu: Makinenizin çekeceği fotoğraf boyutunu(1800x1200px gibi) nasıl ayarlayacaksınız.(Bunu fotoğrafı kullanım amacınıza göre belirlemeniz gerekecek.Baskı alacağınız ve arşivleyeceğiniz fotoğraflar için maksimum boyutu kullanmanızı tavsiye ederim.)
3.Hafıza kartı:Makineniz ne tip hafıza kartı kullanmakta(SD,MMC,CF,MS gibi),kartınızın boyutu ne kadar,seçtiğiniz fotoğraf boyutu için kaç fotoğraf kaydedebilirsiniz,fotoğrafları nasıl sileceksiniz ve kartı nasıl formatlayacaksınız öğrenmelisiniz.
4.Çekim Modları:Dijital makineler bu konuda farklı özellikler barındırmaktadır.Fotoğraf makinenizde kullanabileceğiniz çekim modları için kullanım kitapçığına mutlaka bakın(Full Automatic,Program,Manual,Scene gibi).Bu modlar arasında nasıl geçiş yapacağınızı ve bu modlar ile ilgili ayarları nasıl yapacağınızı öğrenmelisiniz.
5.Odaklama:Makineniz manuel odaklama yapıyor mu,yapıyorsa bu özelliği nasıl kullanacaksınız öğrenmelisiniz.
6.Flaş: Flaşı nasıl devreye sokmayı,devre dışı bırakmayı ve flaşınızın etkili olduğu minimum-maksimum mesafeleri öğrenmelisiniz.
7.ISO: Bazı dijital makineler ISO ayarını,ışık hassasiyeti de diyebiliriz,değiştirmenize olanak vermektedir.Yüksek ISO seçeneği makinenizin ışığa daha duyarlı olmasını sağlayacaktır,bu sayede az ışıklı ortamlarda da fotoğraf çekmeniz mümkün olacaktır.ISO oranı yükseldikçe fotoğraftaki gren(fotoğraf yüzeyindeki istenmeyen siyah ya da gri-beyaz karlanmalar) sayısını arttıracaktır.ISO ayarını yapmayı öğrenmeniz gereklidi
Fotoğrafçılığa Giriş