Çekim sayınıza takılmayın.
30 Mayıs 2013 Perşembe
Çekim sayınıza takılmayın.
27 Mayıs 2013 Pazartesi
Resimlerde Fotojenik Olmanın Yolları
1- Renk seçimi Ten ve saç renginle uyumlu olarak kıyafetlerde sana en çok yakışan rengi seçmekle işe başlayabilirsin. Doğru renkler daha canlı görünmeni sağlar. Bu konuda en yakın arkadaşlarından ya da annenden fikir almak akıllıca olacaktır. Hafif bir makyaj da yine daha dinamik görünmene yardımcı olur. Gözlerini ön plana çıkarmak için göz kalemi ve rimel, sivilcelerini kapatmak için pudra ya da fondöten kullanabilirsin. Malum, patlayan flaşlar tüm kusurları gün gibi ortaya seriyor:)
2- En iyi göründüğün açıyı belirle Bu açıyı keşfetmek için biraz pratik yapman gerekiyor. Dijital fotoğraf makinesi ya da cep telefonunun kamerası ile değişik pozlar çekmek hem zevkli hem de sonucu garantili bir yöntem. Objektife doğru dümdüz bir duruş genellikle fotoğraflarda çok iyi sonuç vermez, bilgine…
3- Kafa ayarı Başını tutman gereken açıyı belirlemek gerçekten de ince ayar istiyor. Fakat madem bu yola baş koydun, o halde çalışmaya da hazır ol:) Vesikalık çektirir gibi dimdik karşıya bakılarak verilen pozlar genelde günlük fotoğraflarda iyi durmaz. Ya da eğer başını çok fazla eğersen bu kez de çift çene oluşma riski doğar. Başını çok az eğip kamera göz seviyenin üstündeymiş gibi bakmak ve hafif yana dönük durmak çoğu zaman olumlu sonuç verir. Tabii başta da söylediğimiz gibi en uygun pozisyonu ancak prova yaparak bulabilirsin. Modellerin ve fotojenik bulduğun kişilerin fotoğraflarına bakmak poz seçmen konusunda sana yardımcı olacaktır.
4- Gülümse Eğer özel bir konsept yoksa fotoğraflarda gülümsemeye özen göster. Yıllar sonra baktığında kendini asık suratlı ve mutsuz bir halde görmek istemezsin herhalde değil mi? İşin zor kısmı ise gülümsemenin samimi gözükmesini sağlamak. Çünkü yapmacık bir gülüş hemen kendini belli eder. Poz verirken yıllar sonra kendini görmek istediğin şekilde hayal etmek, gülümsemene yardımcı olabilir. Eğer dişlerinin çirkin olduğunu düşünüyorsan hafif bir tebessüm ile durumu kurtarabilirsin. Yapmacık bir gülüşten uzaklaşmak için püf noktalardan biri de rahat olmak. Endişeli ve gergin bir ruh hali objektifin gözünden kaçmaz. O yüzden de “fotoğraflarda çok çirkin çıkıyorum” gibi bir önyargın varsa bir an önce bu fikri kafandan atman gerek.
Özel bir tüyo Dilini üst damağına, dişlerinin hemen arka tarafına bastırarak daha diri ve kendinden emin bir yüz duruşu sağlayabilirsin. Modellerin de poz verirken kullandıkları bu taktik, kulağa komik gelse de emin ol işe yarıyor.
Posted in fotoğrafta güzel çıkma , fotojeniklik , nasıl fotojenik olunur
26 Mayıs 2013 Pazar
25 Mayıs 2013 Cumartesi
Objektif seçimi yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
- http://photozone.de/
- http://www.dpreview.com/lensreviews/
- http://lenstip.com/lenses_reviews.html
- http://www.kenrockwell.com/
- http://www.bobatkins.com/photography/reviews/index.html
- http://www.fredmiranda.com/reviews/
- http://lens-reviews.com/Lens-Reviews.html
- http://www.the-digital-picture.com/reviews/
- http://www.slrlensreview.com/
- http://www.cameralabs.com/lenses/Latest_DSLR_Lens_reviews.shtml
Posted in lens , makine objektifi , objektif
17 Mayıs 2013 Cuma
Beyaz Dengesi Nedir? Nasıl Ayarlanır?
Renk Sıcaklığı ve Kelvin
Kelvin, teoritik olarak termal enerjinin olmadığının kabul edildiği mutlak sıfır (-273.15°C ) noktasını referans alan, sıcaklık ölçmek için kullanılan termodinamik sıcaklık skalasıdır. Kelvin isimlendirmesi, ‘mutlak termodinamik skalası’na duyulan ihtiyaç üzerine yazan İngiliz fizikçi ve mühendis William Thomson, Baron Kelvin-I’den (1824–1907) gelmektedir.Aynı aralığa sahip olduklarından Kelvim ve Santigrat sık sık beraber kullanılırlar. Sıfır Kelvin, -273.15 Santigrat dereceye eşittir ve hesaplamak için şu formül kullanılır: [K] = [°C] + 273.15
Lisede fizik hocalarımızın ısrarlı hatırlatmalarını tekrarlayalım: Kelvin ısı değil, sıcaklık birimidir :)
*Işık kaynaklarının renk sıcaklık değerleri kaynaktan kaynağa değişiklik göstermekte. Burada kullandığım değerler cambridgeincolour.com sitesindeki değerlerdir. Mesela gölge için farklı kaynaklarda şu değerler görülebilmekte: 8000K, 7100-8000K, 9000K, 6500-7000K (Lighting photo Workshop, Chris Bucher), 8000K (Stoppee’s Guide to Photography&Light, Brain&Janet Stoppee) vb.
Beyaz Dengesi
İpucu: Eğer portre çekerken daha sıcak ten tonları elde etmek isterseniz, AWB yerine Gölge/’Shade’ seçeneğini seçebilirsiniz.
Soru: Neden AWB kullanmıyoruz?
Cevap: AWB yani otomatik beyaz dengesi çoğu durumda doğru beyaz dengesini seçer. Eğer hangi beyaz dengesini seçmeniz gerektiği konusunda emin değilseniz kararı makineye bırakabilirsiniz. Fotoğraf makinesi bu modda iken, tüm sahnenin renk tonlarını analiz ederek ortam ışığının sıcaklık değerini bulmaya çalışır. Eğer sahnede baskın bir renk varsa ya da makinenin nötr ton olarak alabileceği bir ton yoksa o zaman AWB yanılabilir ve fotoğrafta belli bir renge doğru kayma görülebilir. Kimi durumlarda ise fotoğrafçı olarak farklı bir renk sıcaklığı kullanmak isteyebilirsiniz (sıcak ten tonları için ‘gölge’ kullanmak gibi).
Kendi beyaz dengenizi ayarlayın
Soru: Beyaz mı yoksa %18 gri kart mı kullanmalıyım?
Cevap: Doğru pozlama yapıldığı sürece ikisini de kullanabilirsiniz. Beyaz hedef kullanmanın riski eksik pozlama yapılma ihtimali çünkü doğru pozlanmayan hedef ile elde edilecek renk sıcaklığı değeri yanlış olabilmekte. Bu konuda mesela Canon, %18 gri kart kullanarak daha doğru beyaz dengesi ayarlayabileceğinizi kullanım kitapçığında belirtmekte.
- Referans kartımızı sahneye, 30 derece açıyla ışık kaynağına bakacak şekilde yerleştiriyoruz. Gölgede kalmamasına ve ışık kaynağına dönük olmasına dikkat ediyoruz. Eğer ortamda doğrudan bir ışık kaynağı yoksa fotoğraf makinemize hafif açılı olarak bakması da yeterli olacaktır. Bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta, referans kartımızın fotoğraf makinemizin ‘spot ‘ ölçüm alanında (orta AF noktasının etrafını çevreleyen daire) bulunması.
- Doğru ölçüm için az ya da çok pozlama yapılmamış olması gerekiyor o yüzden doğru pozlama yapıyoruz ki %18 gri kart burada ek olarak işe yarıyor;) (bkz. Doğru Pozlama yazımız).
- Makine/lens ikilisini referans kartımıza odaklayabilmek için AF konumundan MF konumuna geçiriyoruz (lens ve/veya makinenizin üzerinde bunun için bir düğme olacak).
Ham mı, JPEG mi çekmeliyim?
Posted in balance , beyaz , beyaz dengesi , beyaz dengesi nasıl ayarlanır , fotoğraf , fotoğrafta beyaz dengesi , white , white balance
16 Mayıs 2013 Perşembe
Diyafram Nedir ? Fotoğrafı Nasıl Etkiler. (Video)
Posted in diyafram , diyafram fotoğrafı nasıl etkiler , fotoğraf
Amatör fotoğrafçılara basit öneriler